Den nyeste teknologi til bilpleje

Der forskes stort i bilpleje og det er efterhånden blevet en stor industri med ekstremt mange spillere som kan gøre det svært for den gennemsnitlige forbruger at vide hvad der er op og ned.

Og – seneste skud på stammen er keramisk coating.

Hvad er keramisk coating?

Keramisk coating er en kemisk polymeropløsning, der påføres primært lakken –  for at beskytte det mod ydre lakskader. Det er altså en form for lakforsegling. Det er en væske når den påføres, og når den så tørrer op – krystalisererer den – og bliver nærmest som et lag glas, der lægger sig i et meget tyndt lag uden på lakken.

Hvorfor påføre en keramisk coating?

Bilen er én af de dyreste investeringer som vi foretager os – udover køb af bolig, hvorfor det giver god mening at beskytte investeringen og få den til at se pæn ud i den tid vi har den. Og netop derfor er keramisk coating blevet den foretrukne form for lakbeskyttelse til bilen. Kombineret med at bilerne i dag generelt leveres med et tyndere lag lak grundet optimeret sprøjteteknik fra fabrikkerne, er der ikke meget lak til korrektion, hvorfor det er særdeles vigtigt at få lagt yderligere lakbeskyttelse på bilen inden den bliver degraderet.

Keramisk coating vs voks

Voks af bilen er nok det de fleste kender som en lakbeskyttelse. Typisk er det sådan at voks giver en bedre varme og glød til lakken end keramisk coating – men typisk også har en væsentlig kortere levetid. Det kræver derfor mere hyppig påførsel for at have den samme lakbeskyttelse som du vil på med en keramisk coating.

De seneste keramiske coatings

Den seneste teknologi i keramiske coatings er selvhelende egenskaber. Det betyder at den keramiske coating ved opvarmning (f.eks. står ude en varm sommerdag) udligner ridser, så de bliver usynlige igen. Det er ikke kommet helt til forbrugersegmentet endnu men det kommer.

Hvordan fjerner man keramisk coating

For at fjerne en keramisk coating igen, skal man enten afvente at den naturligt bliver nedbrudt efter en årrække eller alternativt at du får poleret bilen og dermed slidt den keramiske coating ned.

Kan man selv påføre en keramisk coating?

Ja – du kan sagtens selv påføre en keramisk coating – det kræver blot at bilen er rengjort helt i bund inden påførsel og gerne at den er nypoleret for at ridser ikke bliver fanget inde bag den keramiske coating.

Hvad koster keramisk coating?

Keramisk coating koster typisk fra 300 kr. hvis du selv vil påføre det. Skal du købe dig til ydelse ligger det typisk fra nogle tusinde kroner og op.

Andre teknologier

Særligt “Graphene” teknologi er kommet ind på markedet det seneste stykke tid grundet høj elasticitet og styrke – og jeg er sikker på vi kommer til at se endnu flere produkter med dette i 2022 og frem.