Plejeseng 1

Spoler man tiden tilbage til før år nul, ville sygdom eller immobilitet betyde, at man var mere eller mindre lænket til det sted, man befandt sig, da man blev syg. Transport på den tid var ikke nær så komfortabelt som i dag. Lå man først ude af stand til at blive flyttet, ville hjælpemidlerne være begrænset, og al flytning ville forårsage mere smerte end de sår, der ville komme af bare at blive liggende. Ofte er det netop denne frustration over ikke at have de rigtige hjælpemidler i en helt bestemt situation, der har været årsag til, at mennesker har forsøgt at skabe noget nyt. Og se hvor vi er i dag. I en verden fuld af hjælpemidler, hvor vi næsten drukner i teknologi. Selvom flere begynder at mene, at mængden af hjælpemidler er ved at tage overhånd, vil de færreste nok ønske sig tilbage til en tid uden nogen af dem. Blev man kastet tilbage i tiden og var alvorligt syg, ville man formentlig give sin højre arm for en kørestol, en plejeseng eller bare en lille del af de hjælpemidler vi har i dag.

 

Send en plejeseng med tidsmaskinen

Kunne man sende en plejeseng med en tidsmaskine tilbage til før vor tidsregning, ville de formentlig råbe op i forargelse. Hvilke onde ånder får denne plejeseng til at bevæge sig op og ned? Hvem bestemmer over den mystiske knap, der får en død genstand til at bevæge sig? Men spørgsmålet er, om de ikke ville byde plejesengen velkommen, når de først havde himlet op over alt det, de ikke kunne forstå. For den er jo til stor gavn. Mon ikke det smertede flere fra den tid, når de skulle vende deres gamle mor, og hun stønnede i smerte. Eller mon ikke de blev forfærdede, første gang de så deres familiemedlem med liggesår. Hvor mange gange mon de har efterspurgt noget, som i vores øjne er så simpelt som en plejeseng? Et hjælpemiddel som kunne tage bare en lille del af den smerte, som man måtte leve med, ville på samme måde som det er en selvfølge i dag, være uvurderligt dengang. 

 

Tager vi vores plejeseng for givet?

Set i et langt større perspektiv får vi måske øje på, hvor stor glæde vi har af helt basale hjælpemidler. I dag vil liggesår som en selvfølge blive forebygget med blandt andet teknologi i form af en plejeseng. Vores syge og ældre burde have væsentlig bedre vilkår med de hjælpemidler, vi har i dag. Teknologien har hjulpet os langt. Skabt af mennesker der så et problem eller en udfordring, og valgte at gøre noget ved den. Teknologien er en uvurderlig hjælp i plejen af vores syge, men den vil nok aldrig erstatte det nærvær, som mennesker kan give.