Chiptuning af bil

Når man skal ud at købe en bil – uanset om det er den første bil, man køber eller man blot skal opgradere ens nuværende bil – vil man gerne have mest muligt ud af sine penge.
Man kan nemt komme til at bruge rigtig mange penge, hvis man gerne vil have en masse ekstraudstyr eller, hvis man bare gerne vil have en bil med så mange hestekræfter som muligt. Derfor er flere og flere begyndt at interessere sig for chiptuning af deres biler.

Hvad er chiptuning?

Kort sagt går chiptuning af biler ud på, at man modificerer, eller ændrer, den standard software bilen er udstyret med. Det gør man via bilens ECU computer. Den styrer en masse parametre, der kan give en øget motoreffekt.
Med chiptuning kan man give motoren lov til at tilføre ekstra brændstof og forhøje det ladetryk, der kommer fra turboen. Det kan give din bil en masse ekstra hestekræfter. Faktisk helt op til 10-40% ekstra hestekræfter.

Chiptuning er ikke kun smart for dig, der gerne vil have en motor med en bedre ydeevne. Faktisk kan teknikken også få din bil til at køre længere på literen. Det er både godt for miljøet, men bestemt også for din pengepung. Du kommer nemlig til at skulle tanke mere og dermed spare en del penge på den lange bane.

Det er især på turbobladede benzin- og dieselbiler, man kan få meget ud af at lave chiptuning. Her kan det give stor gevinst at ændre den måde motorstyringen driver motoren på. Læs mere her, hvis du vil blive klogere på chiptuning.

Er chiptuning lovligt?

Når man først hører om chiptuning, kan ens umiddelbare tanke godt være, at det ikke lyder helt lovligt. Man faktisk kan chiptuning sagtens udføres lovligt, så længe man har sat sig godt ind i den lovgivning omkring chiptuning der er.
F.eks. må din bil hverken forurene eller larme mere, end den gør som standard efter en chiptuning. Skal du kunne sælge din bil på et tidspunkt, skal du også kunne dokumentere, at produktet, der er brugt til chiptuning, overholder de samme værdier som bilen udleder som standard. Det er dog en meget bøvlet proces, da det kræver at din bil kommer på laboratorie i udlandet osv.
Er det i forbindelse med motorsport, at du gerne vil lave chiptuning, er alting lidt nemmere. Her er chiptuning nemlig 100% lovligt.