Er det ulovlig at have et VPN?

Hvis du overvejer at gøre brug af et VPN, er et fornuftigt spørgsmål at stille sig selv naturligvis om det rent faktisk er lovligt at have et VPN? VPN kan for nogen godt virke lidt skummelt, da det jo måske kan virke som en lidt snu måde at gøre forskellige ting på internettet. Det er dog fuldstændigt lovligt at bruge et VPN i Danmark, men også i mange andre lande. Hvert land har naturligvis mange forskellige love omkring dette og lovligheden ved VPN’s. Dit VPN er et privatlivsværktøj, som du må bruge præcist lige så meget som du har lyst til.

 

Selvom det er lovligt at bruge et VPN, skal du naturligvis aldrig gøre noget der er ulovligt på internettet bare fordi du har et VPN. Sørg for aldrig at gøre noget der går imod brugsvilkårene af dit VPN eller at downloade nogle copyrightmaterialer med dit VPN.

 

Er privat browsing en personlig rettighed?

 

Med et VPN kan du altså sløre din IP-adresse og dermed gøre det umuligt for din internetudbyder samt tredjeparter at vide hvad du foretager dig på internettet, og hvor fra du gør det. Du kan altså få det til at ligne at du befinder dig i Brasilien på trods af at du egentligt sidder i din stue herhjemme i Danmark.

 

Det er dog ikke nødvendigvis en personlig rettighed. Først og fremmest er der flere forskellige lande, hvori det slette ikke er lovligt, så der er vi meget heldige her i Danmark. Derudover er der også flere politiker, som regel i USA, der taler imod at folk skal kunne bruge VPN’s fordi det fjerne muligheden for virksomheder at lavet målrettet online kampagner baseret på din søgehistorik. Hvis alle lige pludseligt brugte VPN’s ville det altså blive meget svært for virksomheder at lave deres online markedsføring, og dermed også blive en enormt dyr oplevelse for virksomhederne.

 

Hvor er VPN’s ulovlige?

 

Der er som sagt mange forskellige lande hvor det er forbudt at gøre brug af en VPN-service. Det gælder f.eks. Belarus, Kina, Rusland, Irak, Nordkorea og Emiraterne. Her er det altså ulovligt at gøre brug af et VPN, og landende bruger ofte også andre hårde internet censurlove. I størstedelen af verdens lande er det dog fuldstændigt lovligt at gøre brug af et VPN, og du kan bruge det så meget som du vil. Specielt virksomheder gør brug af VPN-tjenester til at gøre deres internetforbindelse mere sikker for deres ansatte, og selvfølgelig også for at sænke risikoen for at blive hacket. Det er også en af de primære grunde til at folk og virksomheder gør brug af en VPN-tjeneste – på grund af sikkerhedsårsager.