Funktionelle udfordringer i dit spisesteds køkken? Læs med her
Som erhvervsdrivende af et spisested er du nok allerede bekendt med vigtigheden, og kvaliteten af sammenspillet mellem dit spisesteds forskellige funktioner. I grove træk kan et spisested eller restaurant blive delt op i service, omgivelser (hygiejne, møbler mv.) og køkkenet.
Køkkenet er hjertet i restaurationsbranchen. Et hjerte hvis livgivende banken afspejles i den mad og mængden af denne, som der serveres til gæsterne. Maden er lig med indtægt og manglende eller intet, kan betyde dødstøder for det pågældende spisested. Uden køkkenet er dit spisested ikke spisested, men blot et mødested.
Ikke alle køkkener er ens
Ikke to spisesteder nødvendigvis ens, hvor det samme kan siges at gøre sig gældende i de respektive køkkener. Det samme kan også gøre sig gældende indenfor spisestedskæder, da der er forskellige personer der kontrollerer og opererer køkkenets forskellige funktioner.
Uanset baggrunden er det vigtigt at ens køkken er fuldt funktionelt og operationelt. Dette indebærer at der er nok mandskab til at betjene en stigende mængde serveringsordre, kan holde trit med rengøring og nødvendig service, men også at mandskabet er kvalificeret. Med kvalificeret menes der ikke nødvendigvis Michelin kokke, men derimod at personalet har den nødvendige forståelse for madhygiejne og tilberedning af mad.
Det kan hurtige skabe gevaldige konsekvenser, hvis der er stor uorden i indenfor køkkenet. Dette kommer typisk frem som manglende og/eller langsomme serveringer. Hertil manglende rengøring af service redskaber og udstyr, hvilket typisk kommer til udtryk i form af manglende hygiejne og manglende redskaber og/eller beskidte redskaber.
Det her kan du gøre
Som tidligere belyst er det ikke alle spisesteder og restauranter som er ens eller fuldstændige identiske. Det kan derfor anbefales, at du altid tager udgangspunkt i dit eget spisesteds nuværende og aktuelle situation, da dit sted kan have forskellige styrker i køkkenet og svagheder i andre dele af køkkenet.
Når det kommer til rengøring og service, kan det anbefales ikke kun at have det nødvendige maskineri i form af en opvaskemaskine og lignende, men også at have opvaskere og nok af disse på holdet. Det kan sikre dig, at dit køkken følger trit med de sultnes mundes befalinger.
Har dit svagheder i mandskabet i form af manglende kokke og lignende, kan det give god mening at udfylde disse huller. Det er dog ikke alle spisesteder, som har råd til at ansætte flere fuldtidskokke, hvorfor det i sådan et tilfælde kan være meget gavnligt med at ansætte køkkenassistenter.
Du kan her vælge at hyrer en eller flere køkkenassistenter på vikarbasis, deltid eller for hele sæsonen. Det er vigtigt at have nok mandskab til at holde trit med ordene, men også så det giver mening økonomisk. Derfor kan en køkkenassistent være et godt valg, da de har nogle af de samme egenskaber og kvaliteter som kokke, men er muligvis lidt billigere i drift.