Sådan testes turnkey-produkter

Dette indhold er sponsoreret

Hvis du ligesom du fleste andre i bund og grund er dybt fascineret af kæmpestore ingeniørmæssige præstationer i som eksempelvis vindmøller, så vil du også være interesseret i, hvorledes disse store produkter bliver testet i praksis.

Ja, turnkey-test-systems er faktisk en industri for sig selv, hvor firmaer specialiserer sig i at planlægge, gennemføre og evaluere tests for producenterne af de store produkter.

Hvad menes der med ”turnkey”?

Men lad os først få styr på, hvad begrebet ”turnkey” dækker over. Et turnkey-projekt er et projekt, hvor der bygges, leveres og installeres en løsning. Med andre ord er det en ready to go-løsning.

Et andet forhold, der er definerende for et turnkey-produkt, er, at produktet ikke som sådan er speciallavet til en bestemt køber. Altså er det producenten, der udvikler produktet og tilbyder at kunne levere hele løsningen til potentielle kunder – sådan som det fungerer med eksempelvis vindmøller.

Når et turnkey-produkt skal testes

Det siger sig selv, at så store byggeprojekter som vindmøller og lignende i samme kategori, hvad angår størrelse, kræver et omfattende testprogram for at kunne blive gangbart i den virkelige verden. Her kommer turnkey-test-systemer ind i billedet.

Der er naturligvis mange forhold, der spiller ind, når det enkelte produkt skal gennemgå et testprogram. Og lad os for god ordens skyld blive ved vindmøllerne som eksempel. Når en ny vindmøllemodel skal stå klar som en turnkey-løsning for alle potentielle kunder, er det selvfølgelig essentielt, at den pågældende model har klaret sig gennem alle relevante testprogrammer.

Sådan forløber processen med test af turnkey-produkter

Et turnkey-testsystem vil indledningsvist blive tilpasset den enkelte case, hvor alle parametre såsom budget, koncept og tidslinje tages med i udformningen af testprogrammet.

Dernæst skal der tages et valg om, hvilken slags test der er mest gunstig til den givne opgave. Ofte er i forvejen standardiserede tests en god løsning. Andre gange må den dybe tallerken opfindes på ny – og måske er en ny standardtest blevet født. Det er naturligvis vigtigt, i det store billede, at et ordentligt turnkey-testsystem leverer meget pålidelige resultater og har en høj gentagelsesnøjagtighed samt en reproducerbarhed.

Endeligt skal turnkey-testsystemet op at stå. Vælges der en leverandør af testsystem, som har erfaringen på plads og flest mulige kompetence ”in-house”, vil der være store driftsfordele at hente ved det.

Det er selvsagt nemmest, hurtigst og billigst, hvis samme leverandør er leveringsdygtig inden for både projektledelse, hydraulik, mekanik, stærkstrømsteknik, software, elektroteknik, konstruktioner og fundamenter.

For at vende tilbage til den nye vindmøllemodel, skal så godt som alle komponenter testes omhyggeligt, før et eksemplar kan leveres og installeres på en vestjysk mark eller sågar i havet.

Det er klart, at en komponent som selve vindemøllevingen skal undergå omfattende tests, for at sikkerheden omkring møllen kan garanteres. Men derudover er det også alle de andre dele, der testes. Såsom gearkassen, bremsesystemet, nacellen samt hele softwaresystemet.