Derfor er investering et long-term game

Det er ikke nogen hemmelighed, at det langsigtet er en god ide at investere vores penge. Opbevarer du blot din formue på en almindelig lønkonto, vil dine penge blive mindre og mindre værd, som tiden går. Den gennemsnitlige levealder er også på vej op, så dine penge skal også holde længere. Dette giver også mulighed for at investere i flere år, og det er godt i form af det, vi kalder renters rente.

Renters rente – hvad er det?

Albert Einstein sagde det faktisk ret godt: “Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.” – Einstein siger altså her, at de, som forstår vigtigheden af renters rente, tjener på det – hvorimod at de, som ikke sætter sig ind i hvordan det hænger sammen, betaler for det.

For at gå lidt mere matematisk til værks, så er renters rente en effekt der opstår, når dit afkast (rente) begynder at avle mere afkast. Her begynder dine investeringer at vokse eksponentielt, i stedet for lineært.

Et lille eksempel på renters rente

Renters rente er altså klart mest effektiv, hvis du måler over en længere periode. Når du snakker investeringer, er det ikke unormalt at en såkaldt ”langtidsinvestering” har en varighed på op mod 50 år. Man er måske lige blevet færdig med gymnasiet, og ønsker at lave sin første investering – og hæve pengene, når man går på pension som 68-årig. Lad os tage udgangspunkt i at vi laver en investering på blot 1000 kroner, i et indeks med et gennemsnitligt årligt afkast på 8%, og en periode på 40 år. Vi rører ikke investeringen de næste 50 år. Du kan selv prøve at lege med tallene ved brug af renters renteberegneren på moneytalk.dk.

Første år vil afkastet hedde 60 kroner – nu er din samlede investering altså 1.060 kroner. Endnu et år går, og din investering er på 2 år nu vokset til 1.123,60 kroner. Det er ikke den store forskel, men dit 2. års afkast er nu 3 kroner større, end afkastet det første år. Lad os kigge længere ud i fremtiden – 50 år. Nu er tallet lige pludselig et helt andet, nemlig 32.987 kroner. Du har altså tjent 31.987 ved en enkelt investering.

Langsigtet investering er en sikker vinder

Ser man på aktiemarkederne over en kortere periode, kan det godt være meget turbulent. Vælger man derimod at se over en længere periode, vil man se, at der er kommet et positivt afkast. Og for at bruge et andet, godt citat: ” Time in the market beats timing the market” – altså ”Tid i markedet slår at prøve at slå markedet”. Det er altid bedre at være langtidsinvestor ift. at prøve at komme ind i markedet på det rigtige tidspunkt.