Fremtiden er digital

I gamle dage – det vil sige for sådan cirka 30 år siden – fandet kopimaskiner stort set ikke derfor brugte de fleste trykkeriet metoden “offset” til at trykke med. Det betyder i en forenklet version at olie skyr vand. Dermed kunne man via trykplader få sværten til at lægge sig som motiv på arkene. Dog var det sådan dengang (og er stadig den dag i dag), at man kun påføre én farve på arket ad gangen. Dermed krævede fuldfarvet tryk med alle 4 cmyk farver (sort, cyan, magenta og gul), at arket skulle igennem maskinen 4 gange.
Skulle der trykkes fuldfarve på bagsiden også? – Ja, så var det 4 gange mere.

Bruges offset tryk stadigvæk i dag?
Faktisk er der masser af tryksager, som stadigvæk produceres via metoden offset. Det er især store oplag, hvor det giver mening. Og dem er der stadig en del af. F.eks. store oplag af kataloger, bøger m.m.
Der er dog ingen tvivl om at det i udbredt grad, dog mest er digitale trykmaskiner, som står rundt omkring på trykkerierne i dag. Ved små oplag er de klart hurtigst og mest fleksible. Men kommer oplaget op på blot nogle tusinde ark, kan offset ofte stadig være en god idé.
I dag er mange offset-maskiner brokoblet således at de står i forlængelse af hinanden. Det vil sige at der står 4 tårne, med hver sin farve efter hinanden. Og og også en “turner” i midten. Så 8 offset-maskiner forbundet med hinanden kan lave fuldt farvetryk på begge sider af ark på én gang.

 

Fordelene ved digitaltryk

En af grundene til at digitaltryk har vundet så meget frem rundt omkring skyldes især deres fleksibilitet. Man kan lave meget få styk. Hos BR Offset i Odense oplever de en tendens til at kunderne bestiller mindre oplag af deres tryksager, men til gengæld bestiller oftere. De har til trods for navnet ikke længere inhouse produktion på offset, men udelukkende digitale trykmaskiner fra amerikanske Xerox. Dog har de samarbejde med andre trykkerier som tilbyder offset endnu. Per Bendiksen fortæller at de stadig ved store oplag tilbyder offsettryk til kunderne. Men at over 90% af trykkeriets produktion i dag kører på digitaltryk maskiner og/eller storformatsprintere.
Fordelene ved digitaltryk er blandt andet også, at hver eneste print kan være unikt. Per Bendiksen fortæller om at en del flyers og gavekort har brug for unikke koder, hvilket man ikke kan på offsettryk. De laver også kuverter hvor der trykkes navn og adresse direkte på. Dette vil heller ikke kunne lade sig gøre på offset tryk.

Hastigheden er ved at være med

Førhen var digitale trykmaskiner relativt langsomme, samt dyre at printe på (toneren var dyr). Der findes dog stadigvæk maskiner i dag fra Kina Minolta og lignende som ikke er så hurtige. Men de fleste er godt med. Selvom offset maskiner kan printe op mod 60.000 ark i timen, så kan nogle af f.eks. Xerox produktionsmaskine køre over 10.000 ark i timen.